Hand Made i Volkswagen z Effie Award za kampanię „Wprowadzenie Nowego Tiguana”

Agencja  odpowiadała za całościową ideę komunikacyjną kampanii launchowej nowego Tiguana. Sercem strategii była idea - „Doskonałość to dopiero początek”.

Effie Awards zostały rozdane już po raz 19. Nagrody za najbardziej efektywną komunikację przyznano w 24 kategoriach. „Wprowadzenie Nowego Tiguana” została nagrodzona srebrną statuetką  - najwyższą w kategorii „Motoryzacja”. W kampanii położono nacisk na działania angażujące i budujące świadomość innowacyjności marki. W tym celu wykorzystano spoty radiowe i telewizyjne, dzięki którym przybliżone zostały technologie wpływające na komfort jazdy, jak: Active Info Display, 4 Motion i Car-Net. Znana rodzina blogerów podróżniczych Mammamija i bloger samochodowy Zachar OFF prowadzili działania informacyjno-promocyjne na YouTube. W efekcie powstało kilkanaście filmów, które obejrzało ponad 2,5 mln osób.
Podczas 21-dniowej akcji w Warszawie zrealizowano szereg atrakcyjnych aktywności m.in. otwarcie klubu La Playa oraz Koncert Mazolewski Quintet na 350 osób (przy współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej). Przeprowadzono w tym czasie 500 jazd testowych.
Kampania trwała od 15 marca do  31 października 2017r.
W efekcie, Tiguan awansował pod względem innowacyjności z pozycji #10 na #4, osiągnął dynamikę sprzedaży ponad dwukrotnie wyższą od segmentu A-SUV, oraz osiągnął historycznie najwyższe ceny transakcyjne.

Effie Awards to  prestiżowy konkurs marketingowy, ceniony na całym świecie. Został zorganizowany po raz pierwszy w 1968 r. w Nowym Yorku przez Amerykańskie Stowarzyszenie Marketingu. Licencję na prowadzenie konkursu w Polsce posiada Stowarzyszenie Komunikacji Marketingowej SAR od 1999 r. Polska jest obecnie jednym z 40 krajów na świecie, gdzie organizowany jest konkurs.

Hand Made  to agencja reklamowa full service z 11-letnim doświadczeniem. Realizuje kampanie we wszystkich mediach - od telewizji, przez internet (w tym social media), BTL i eventy, aż po PR czy niestandardowe działania komunikacyjne. Hand Made została wyróżniona tytułem “Agencja Reklamowa 2017: krakowska siła” w raporcie Agencje Reklamowe i Domy Mediowe 2017,  przygotowanym przez Media Marketing Polska oraz Kantar Millward Brown a także srebrnym Effie w kategorii „Motoryzacja”.

Marka Volkswagen Samochody Osobowe jest obecna na ponad 150 rynkach na całym świecie, produkując samochody w ponad 50 fabrykach, w 14 krajach. W 2016 roku Volkswagen wyprodukował 5,99 miliona samochodów, w tym najpopularniejsze modele jak Golf, Tiguan, Passat czy Jetta. Aktualnie Volkswagen zatrudnia 218.000 pracowników na całym świecie. Marka posiada także ponad 7.700 punktów dealerskich, w których pracuje 74.000 osób. Volkswagen konsekwentnie napędza rozwój motoryzacji. Pojazdy elektryczne, inteligentna mobilność oraz cyfrowa przemiana to główne punkty strategii marki na przyszłość.